String-omvormers met optimizers

Een string-omvormer met "optimizers" is hetzelfde als een normale string-omvormer, maar dan uitgevoerd met zogenaamde "optimisers". Deze "optimisers" lossen de problemen met eventuele schaduwwerking grotendeels op. Een "optimizer" is een klein kastje dat onder het zonnepaneel wordt geplaatst en het zonnepaneel dat schaduw ondervindt kan compenseren zodat niet de gehele string er hinder van ondervindt.  Het compenserend vermogen is echter beperkt, want wanneer te veel zonnepanelen in de schaduw vallen zal de gehele string niets meer opleveren. Bijkomend voordeel van de de "optimizer" is dat de meeste typen ook monitoring op paneel-niveau mogelijk maken.

VOORDELEN:

  1. Monitoring op paneel-niveau mogelijk
    Over het algemeen een string-omvormer met optimizers nog steeds iets goedkoper dan een micro-omvormer.
     
  2. Hogere opbrengst bij volle zon situaties.
    Over het algemeen leveren string-omvormers een hogere opbrengst dan micro-omvormers wanneer de zonnepanelen hun maximale energie kunnen leveren. Het meest gebruikte argument is dat dit komt doordat het vermogen dat een micro-omvormer kan leveren lager ligt dan het zonnepaneel kan opwekken. Echter dit is een wat achterhaalt argument omdat de micro-omvormers ook beter zijn geworden door de jaren heen, mits u het juiste type micro-omvormer wordt aangeboden.
     
  3. Bij gebruik van een thuisbatterij meer efficiëntie
    Een batterij werkt met gelijkstroom en zonnepanelen ook. Wanneer je vooraf al weet dat je een thuisbatterij wilt nemen kun je een string-omvormer kopen waarop deze batterij direct kan worden aangesloten. Er is dan nog wel een klein beetje techniek vereist om de gelijkspanning van de zonnepanelen geschikt te maken voor de batterij, maar deze techniek introduceert minder verliezen dan bij een micro-omvormer systeem die een dubbele omzetting moet doen. (Van de gelijkstroom uit de zonnepanelen naar wisselstroom, en daarna van wisselstroom weer terug naar gelijkstroom voor de accu).

     

NADELEN:

  1. Gevaarlijk hoge DC spanningen.
    Een zonnepaneel levert een gelijkspanning van gemiddeld zo'n 40V per paneel, en dat is relatief ongevaarlijk. Echter bij een string-omvormer staan er geregeld wel 9 zonnepanelen in serie, en bij sommige zonnepaneel-systemen zelfs wel 20 of meer! Je hebt het dan over een totale spanning van 360 tot wel 800V! Goede bekabeling van de panelen en afscherming van de bedrading en connectoren is dan ook essentieel! Laat daarom dit werk altijd doen door een gediplomeerd elektriciën want een klein foutje kan grote gevolgen hebben. Bij string-omvormer moet je daarom extra voorzichtig zijn bij de installatie of onderhoud, want de zonnepanelen hebben geen uit schakelaar en staan dus altijd onder spanning als er zonlicht is. 
     
  2. Minder geschikt voor kleine installaties (minder dan 7 panelen) (1)
    Een string-omvormer heeft meestal zo'n 6 panelen nodig zijn om de minimale string-spanning te kunnen bereiken waardoor de omvormer gaat produceren,. Er enkele string- omvormers die ook al werken bij 3 panelen, maar meesten vereisen minimaal 6 of 7 panelen. Het loont daarnaast vaak niet de moeite om op het minimaal aantal panelen op zo'n omvormer aan te sluiten omdat de omvormer dan een laag rendement heeft. Want als er niet afdoende zonlicht is, er één paneel uitvalt, of er schaduw op één of meerdere panelen valt, dan bereikt het systeem niet de vereiste ingangsspanning en doet het niets. Eén extra paneel kan dan ook al heel snel een veel hoger rendement opleveren doordat sneller de vereist minimale ingangsspanning van de omvormer wordt bereikt.
     
  3. Uitbreiden is beperkt mogelijk.
    Wanneer u later besluit om extra zonnepanelen te plaatsen dan is de kans groot dat deze niet kunnen worden aangesloten op de huidige omvormer. Het juiste type/model string-omvormer kies je namelijk uit op basis van het aantal panelen dat je gaat aansluiten. Als je het vooraf weet kun je er rekening mee houden, maar de opties zijn beperkt en je moet vanaf dag één dan al meer investeren dan noodzakelijk om de uitbreiding mogelijk te kunnen maken.
     

(1) Er zijn omvormers (van o.a. Goodwe) die kunnen werken met  maar één tot vier zonnepanelen, echter dit zijn eigenlijk  "mini-omvormers", welke je monteert op dezelfde manier als een string-omvormer maar van binnen eigenlijk gewoon een micro-omvormer is.