Een mini-omvormer is eigenlijk hetzelfde als een micro-omvormer maar dan wordt deze niet onder het zonnepaneel zelf geplaatst, maar net zoals een string-omvormer op een daarvoor geschikte wand (vaak op een zolder of berging). Mini-omvormers zijn meestal geschikt voor het aansluiten van 1 tot maximaal 4 zonnepanelen per unit, in de units zitten eigenlijk dan ook gewoon 1 tot 4 micro-omvormers ingebouwd.
VOORDELEN:
- Zeer geschikt bij gebruik van maar 1 tot 4 zonnepanelen. (camper/caravan)
Geen dure omvormer vereist of extra monitoring-hardware of gateway.
NB: Dit geldt ook voor vele soorten micro-omvormers.
- Makkelijker te onderhouden
De omvormer bevindt zich niet onder de panelen die op het dak liggen, dus bij een defect hoef je niet direct het dak op. Vooral bij hoge schuine daken kan dit problematisch zijn.
NADELEN:
- Lager rendement wanneer er schaduw op de zonnepanelen valt (1)
Het rendement van een string-omvormer neemt hard af wanneer één of meerdere panelen deels of helemaal in de schaduw vallen. Dat komt doordat de panelen in serie worden aangesloten (een "string"). Een elektrische eigenschap zorgt ervoor dan namelijk voor dat het zonnepaneel dat de laagste opbrengst heeft ook en opbrengst van de andere zonnepanelen bepaald. En als één zonnepaneel uitvalt, dan vallen ze dus allemaal uit. Je kunt dit deels voorkomen door het gebruik van zogenaamde "optimizers", maar dat maakt de installatie wel duurder.
- Geen monitoring per paneel.
Je ziet alleen de totaal opbrengst van de installatie en niet per zonnepaneel. Je kunt hierdoor niet zien dat bepaalde panelen door een defect of vervuiling minder energie-produceren waardoor ook alle andere panelen minder produceren. Wanneer bijvoorbeeld door bladeren of vogelpoep de installatie iets minder gaat opwekken heb je dat vaak niet snel door omdat het lastig is om het voor- en na moment met elkaar te vergelijken. Je kunt ook dit voorkomen door het gebruik van "optimizers", maar dat maakt de installatie dus weer duurder.
Uitbreiden is beperkt mogelijk.
Wanneer u later besluit om extra zonnepanelen te plaatsen dan is de kans groot dat deze niet kunnen worden aangesloten op de huidige omvormer. Het juiste type/model string-omvormer kies je namelijk uit op basis van het aantal panelen dat je gaat aansluiten. Als je het vooraf weet kun je er rekening mee houden, maar de opties zijn beperkt en je moet vanaf dag één dan al meer investeren dan noodzakelijk om de uitbreiding mogelijk te kunnen maken.
(1) Als er één zonnepaneel defect is of minder opbrengt dan de andere zonnepanelen in een string, dan verlaagd dat de opbrengst van de hele string! Gelukkig worden in moderne zonnepanelen zogenaamde "by-pass diodes" geplaatst waardoor een zonnepaneel deels of geheel kan worden "overbrugd" als deze defect raakt of teveel in de schaduw ligt. Dit voorkomt dat het paneel de string onderbreekt en er helemaal geen energie meer wordt opgewekt. Daarnaast kun je de zonnepanelen ook voorzien van zogenaamde "optimizers", welke in staat zijn om een zonnepaneel dat in de schaduw ligt veel rendabeler te maken. In het hoofdstuk "String-omvormers met optimizers" lees je waarom..