Wat zijn al die garanties?

Dat is een goed vraag, want er zijn verschillende soorten garanties en deze zijn niet gelijkwaardig want de één bestaat vanwege de andere, maar de dekking is verschillend.

Nalever-garantie

Nalever-garantie is niet een officieel begrip en je zult het dan ook niet zien staan tussen de specificaties, maar belangrijk is het wel. Nalaver-garantie bepaald hoe lang een specifiek type zonnepaneel (of gelijkwaardig zonnepaneel) leverbaar blijft. 

Een zonnepaneel gaat wel zo'n 20 tot naar schatting 40 jaren mee, maar meestal gaan ze defect in de eerste levensjaren. Als dat gebeurd wil je er vaak éénzelfde paneel ervoor terug hebben. Heb je micro-omvormers en zonnepanelen die niet echt in het zicht liggen, dan is nalever-garantie niet belangrijk want je kunt bij een defect dan makkelijk kiezen voor een ander zonnepaneel, liefst eentje met een veel hogere opbrengst. Maar kun je de zonnepanelen goed zien liggen op je dak, dan is het fijn als ze er wel allemaal hetzelfde uit blijven zien wanneer er één wordt vervangen. Datzelfde geldt voor wanneer je met een string-omvormer werkt, dan wil je wel graag een paneel terugplaatsen die goed in serie kan werken met de andere panelen die niet vervangen worden. 

Zoek uit of je fabrikant jouw type zonnepaneel nog enkele jaren kan naleveren, een soort van nalever-garantie dus. Kies daarom bijvoorkeur zonnepanelen van goede betrouwbare fabrikanten met een voorraadmagazijn in Europa, want daarvan kan je verwachten dat deze voor garantiegevallen enkele panelen op voorraad achterhouden of goed zorgen voor gelijkwaardige vervangers. Fabrikanten die geen voorraad hebben, importeren dus alles, en dan kun je vaak na enkele maanden hetzelfde type paneel al niet meer bij ze kopen.

Vermogensgarantie

Dit bepaald hoeveel energie een paneel nog opwekt na 20, 25 of 30 jaar. Het is heel normaal dat na 20 jaar een zonnepaneel nog 80% van zijn oorspronkelijke opbrengst kan opleveren, maar we zien al fabrikanten die garanties geven waarbij hun panelen na 35 jaar nog minimaal 80& van hun oorspronkelijke opbrengst kunnen leveren. Dit bepaald dus ook hoeveel jaren u extra voordeel kunt halen uit uw investering, en is daarom dus een belangrijk gegeven. 

Of u echter bij de fabrikant deze garantie nog kunt claimen na 35 jaar valt natuurlijk nog wel te bezien, maar de percentages zijn gebaseerd op laboratoriumtests van de panelen zoals die ook bij andere fabrikanten gebeuren, en daardoor kunt u deze wel gebruiken om zonnepanelen onderling te vergelijken. 

Fabrieksgarantie

Deze garantie kennen we allemaal wel, en garanties van 20 jaar of meer is iets waar zonnepaneel fabrikanten maar al te graag mee pronken. Het klinkt dan ook heel erg bijzonder en wekt veel vertrouwen, maar dat vertrouwen is wellicht niet geheel terecht. Want waarschijnlijk zal deze garantie na 18 jaar nog moeilijk te claimen zijn als het er ooit op aan gaat komen. De zonnepanelen-markt is namelijk nog jong en de meeste leveranciers dus ook! Dus wie garandeert dat die leverancier over 20 jaar nog bestaat, vele bedrijven mogen blij zijn als ze na 10 jaar nog bestaan! 

En als een paneel defect raakt, dan gebeurd dat meestal in de eerste levensjaren, dus een fabrieksgarantie van 10 jaar is lang genoeg. 

Toch moeten de fabrikanten wel garanties van 20 jaar of meer afgeven, omdat ze nu eenmaal ook de vermogensgarantie willen bieden. Dus wie kan ze kwalijk nemen dat ze dan ook maar gelijk gaan "opscheppen" over zo'n enorme garantie periode?